poniedziałek, 20 grudnia 2010

Fondue

Składniki:
600g pokrojonej lub startej mieszanki serów, takich jak Gruyere, Emmentaler, Brie i Camembert
300ml białego wina
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
3 łyżki Kirsch - biała wiśniowa wódka
1 ząbek czosnku, obrany
pieprz
gałka muszkatołowa
do podania: bagietka pokrojina w kostkę

Wykonanie:
Umieść wszystkie sery w naczyniu do fondue, dodaj wino i podgrzej do czasu kiedy wszystkie sery się połączą.Zmniejsz gaz na min. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z Kirshem, całość dodaj do fondue, razem z ząbkiem czosnku.Fondue dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj dobrze.

Autor rzepisu: Nigella Lawson

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz