środa, 8 grudnia 2010

Sos beszamelowy

20 g masła
20 g mąki pszennej
150 ml mleka
200 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 - 3 łyżki świeżych ziół, np. tymianku lub natki pietruszki

Na patelni lub w rondelku z grubym dnem roztopić masło na małym ogniu, dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić naczynie z powrotem na ogniu i ciągle mieszając zagotować. Gdy sos będzie gładki dodać śmietankę kremową, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i jeśli sos nie jest jeszcze gęsty potrzymać go chwilę na małym ogniu, mieszając. Wymieszać z ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz