środa, 8 grudnia 2010

Pastitsio

Skladniki:
około 500-700 g makaronu rurki
500 g mięsa mielonego
200g sera fety
cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 jajka ( zależnie od wielkości)
1,5 szklanki przetartych pomidorów z puszki
sos beszamelowy
oliwa do smażenia
sól, pieprz, oregano
1 pomidor
trochę sera żółtego do posypania, może być mozarella.

Wykonanie:
Ugotować makaron. Odstawić do ostygnięcia. Ja nie czekam, tylko przepłukuję makaron zimną wodą. Do makaronu dodać roztrzepane jajko i fetę pokrojoną w małą kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać mięso mielone i rozdrobnić je widelcem. Do usmażonego mięsa dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos podusić kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy, najlepiej wg własnego sprawdzonego przepisu. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę makaronu, na to mięso mielone, resztę makaronu i sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec nie przykrywając ok.35-45 min. w temp 180 stopni aż do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz