piątek, 17 grudnia 2010

Racuszki z sera białego

40 dag sera twarogowego
3 żółtka
2 łyżki mąki
cukier waniliowy
cukier puder
2 jajka
1 łyżka mleka
3/4 szkl. bułki tartej
olej do smażenia

Ser zmiksować , dodać żółtka, przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować wałki o srednicy ok. 3 cm. i kroić na krążki o grubości 1 cm.. Każdy krążek lekko spłaszczyć. Jajka umyć, wylać ze skorupek i lekko ubić widelcem z dodatkiem mleka. Uformowane placuszki obtaczać w bułce tartej, jajakach i ponownie w bułce. Od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym. Podawać ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz