Składniki:
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. sezamu
1 szkl. pestek słonecznika
1 szkl. pestek dyni
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. otrębów pszennych
2 szkl. mąki żytniej
1 kg. mąki pszennej
1 szkl. kaszy gryczanej (ugotowanej)
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
1 słoiczek zakwasu
2 łyżki miodu rozpuszczone w 1 szkl. ciepłej wody
5 szkl. ciepłej wody
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki. Po wymieszaniu odłożyć do słoiczka porcję zakwasu na następny raz i odstawić do lodówki. Dwie keksówki posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto i odstawić do wyrośnięcia do zimnego piekarnika na 12 godz. Piec 1 godz. 20 min. w tem. 180 stopni. Po upieczeniu posmarować skórkę oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz