piątek, 10 grudnia 2010

Chleb Pychotka

Składniki:

1 szkl. siemienia lnianego

1 szkl. sezamu

1 szkl. pestek słonecznika

1 szkl. pestek dyni

1 szkl. płatków owsianych

1 szkl. otrębów pszennych

2 szkl. mąki żytniej

1 kg. mąki pszennej

1 szkl. kaszy gryczanej (ugotowanej)

1 łyżka cukru

2 łyżki soli

1 słoiczek zakwasu

2 łyżki miodu rozpuszczone w 1 szkl. ciepłej wody

5 szkl. ciepłej wody


Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki. Po wymieszaniu odłożyć do słoiczka porcję zakwasu na następny raz i odstawić do lodówki. Dwie keksówki posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto i odstawić do wyrośnięcia do zimnego piekarnika na 12 godz. Piec 1 godz. 20 min. w tem. 180 stopni. Po upieczeniu posmarować skórkę oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz