poniedziałek, 20 grudnia 2010

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:
pudełko makaronu do lasagne,
starty ser do posypania (około 100g),
Nadzienie :
1kg szpinaku mrożonego,
200g sera żółtego,
4-6 ząbków czosnku,
duża cebula,
masło lub oliwa do smażenia,
sól,
pieprz,
Beszamel :
0,5l mleka,
25g masła,
2 łyżki mąki,
2 żółtka,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.

Wykonanie:
Nadzienie : Szpinak rozmrozić na suchej patelni i lekko podtusić. Na drugiej patelni cebulę smażymy na maśle przez około 15 min, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Na koniec wrzucamy kostki skrojonego żółtego sera i szpinak. Wszystko mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody i wszystko zagotować. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy.

Beszamel : Wszystkie czynności wykonujemy na małym ogniu .
W rondlu rozgrzać masło i dodać mleko. Następnie dodajemy mąkę i po dokładnym wymieszaniu 2 żółtka. Na końcu dodajemy przyprawy : sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min i beszamel gotowy.

Na formie do pieczenia wylewamy kilka łyżek beszamelu i układamy płaty makaronu. Kolejno nakładamy warstwę szpinaku, płaty makaronu, beszamel, szpinak, płaty makaronu, beszamel .., aż do skończenia składników. Ostatnia warstwą są płaty makaronu, pokryte beszamelem.

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika 170 stopni i pieczemy przez 45min.5 min przed wyciągnięciem posypujemy żółtym serem.

Autor przepisu: Notme

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz