piątek, 17 grudnia 2010

Ciasto pomarańczowe

Składniki:
1 kostka margaryny
1 1/3 szklanki cukru
5 jajek
starta skórka z 2 pomarańczy
1 ¾ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
1/3szklanki cukru pudru
tłuszcz i mąka do foremki
szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać sól, startą skórkę pomarańczową i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Gdy ciasto przestygnie wyjąć z formy. Sok z pomarańczy wymieszać z cukrem pudrem i nasączyć nim ciasto Odstawić w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz