wtorek, 21 grudnia 2010

Keks

Składniki:
500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki *
125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
250 g orzechów włoskich, posiekanych
250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
250 g miękkiego masła niesolonego
250 g cukru pudru
skórka starta z 2 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia (u mnie 15 minut). Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Autor przepisu: Asi "Kwestia Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz