piątek, 17 grudnia 2010

Babka ziemniaczana

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
30 dag wędzonej kiełbasy (lub boczku)
10 dag pieczarek
kajzerka
jako
4 ząbki czosnku
3 suszone grzyby
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
majeranek
mielona papryka
mielony kminek
sól
pieprz
oliwa

Suszone grzyby namoczyć w 1/2 szkl. letniej wody, gdy zmiękną odcisnąć. W tej samej wodzie namoczyć kajzerkę. Jedną cebulę, pieczarki i suszone grzyby posiekać, podsmażyc na oliwie. Dodać pokrojnoą kiełbasę i smażyc ok. 3 min. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Wymieszać ze startymi 2 cebulami, namoczoną bułką, jajkiem, mąką i przyprawami. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blachy. Wierzch wyrównać łyżką. Piec godzinę w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz