środa, 9 listopada 2011

Kurczak z porami

Składniki:
1 duży por
30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
400 g piersi kurczaka
1 łyżka mąki
1/4 szklanki mascarpone
cytryna do skropienia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
puree ziemniaczane (tłuczone ziemniaki): 4 ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, po ugotowaniu od razu rozgniecione praską z 2 łyżkami masła i 1 łyżką śmietanki kremówki

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (większe pokroić na kawałki). Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.
Roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając (nie rumieniąc). Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze (kilkumilimetrowe) filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.
Do miękkich porów dodać mascarpone i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać z powrotem do garnka (miksowanie części porów nie jest konieczne).
Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz