środa, 9 listopada 2011

Polędwiczki zapiekane z mozarellą

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości
2 ząbki czosnku
ok. 1/2 kulki mozarelli
pomidor
kilka czarnych oliwek
kilka liści bazylii
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą i ziołami prowansalskimi. Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić. Natrzeć czosnkiem z ziołami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni i pokroić na 3-4 cm kawałki.
Kawałki mięsa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdym położyć listek bazylii, plasterek pomidora, kawałek mozzarelli oraz czarną oliwkę. Można spiąć wykałaczką.
Polędwiczki wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut bez przykrycia. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Do przygotowania można użyć zarówno świeżych pomidorów jak i pomidorów suszonych, których smak będzie doskonale pasował do polędwiczek.
Idealne do polędwiczek będą również opiekane ziemniaczki (przepis wkrótce), zielona fasolka szparagowa, czy też mieszanka sałat z dressingiem z oliwy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz