środa, 9 listopada 2011

Zupa porowo-ziemniaczna z wędzonym łososiem

Składniki:
2 filety ryby (sola)
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
5 szklanek zimnej wody
1 duży por (tylko biała i jasno zielona część)
30 g masła• 1 pełna łyżeczka musztardy (np. dijon)
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
1 łyżeczka suszonego tymianku
80 - 100 g wędzonego łososia
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%


Filety rozmrozić jeśli były mrożone, odciąć skórę, pokroić na kilka kawałków i opłukać. Włożyć do średniego garnka, dodać listek i ziele angielskie, wlać wodę i doprowadzić do zagotowania na umiarkowanym ogniu. Odstawić z ognia, wyjąć rybę na talerz, wywar zachować.
Pora obrać z zewnętrznych liści, odciąć najbardziej zielone końce, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części, dokładnie opłukać i dalej pokroić w poprzek na 1/2 centymetrowe kawałki.
Do drugiego większego garnka włożyć masło, po roztopieniu dodać pory i dusić je przez 15 minut na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, mieszając co chwilę.
Dodać musztardę, ziemniaki, zachowany wywar (najlepiej wlać go przez sitko), dodać sól i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 12 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Wyjąć połowę ugotowanych ziemniaków i pora z zupy i zmiksować je na mus. Włożyć z powrotem do garnka, dodać tymianek, podgrzać prawie do zagotowania.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać odłożoną rybę, pokrojonego łososia wędzonego, szczypiorek i śmietankę. Wymieszać i odstawić z ognia. Zupa będzie gęstniała w miarę upływu czasu.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz