wtorek, 4 września 2012

Placuszki serowe z dynią

Składniki:
• 200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g sera ricotta
• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
• masło lub olej do smażenia

Do podania: np. osłodzona śmietana 12% oraz konfitura pomarańczowa, może też być konfitura morelowa lub inna ulubiona

Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 - 7 minut aż dynia zmięknie, ostudzić. Ser dokładnie rozgnieść widelcem, dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią. 

Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy (jeśli jej używamy). Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki). 

Rozgrzać patelnię i posmarować ją łyżką masła lub oleju, nałożyć porcję (pełną łyżkę) masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem śmietany i konfitury.


Przepis z "Kwestia Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz