• 60 g sera camembert
• 200 g szynki suszonej, parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
• tymianek
• 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
Sos śliwkowy:
• 350 g śliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka miodu
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
• 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chili
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (cornstarch, maizena), lub 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych
• po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Schab pokroić na 2 cm plastry. Rozbić na cieńsze filety. Oprószyć delikatnie solą (ale uwaga, szynka suszona jest słona) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyć na desce. Na środku każdego filecika położyć kostkę sera, posypać tymiankiem. Zawinąć w rulonik a następnie owinąć w plasterek szynki.
- W międzyczasie pokroić śliwki i usunąć pestki. Resztę składników sosu umieścić w miseczce i wymieszać.
- Rozgrzać masło z oliwą na patelni, włożyć roladki i smażyć przez około 5 minut aż zrumienią się od spodu, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Obsmażyć jeszcze z pozostałych dwóch stron po około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia.
- Zdejmować z patelni i odkładać na podgrzany talerz. r
- Na patelnię po roladkach włożyć śliwki i na większym ogniu smażyć co jakiś czas mieszając, przez około 2 minuty (czas smażenia zależy od dojrzałości śliwek). Wlać sos i zagotować. Włożyć polędwiczki, chwilkę razem podgrzać i odstawić z ognia. Posypać tymiankiem i podawać razem z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz