czwartek, 6 września 2012

Lane kluski

Składniki:

- 2 jajka,
- łyżka wody,
- 4-5 łyżki mąki pszennej.

Do garnuszka wbijamy jajka. Roztrzepujemy je starannie i dodajemy wodę. Ucierając ciasto łyżką (lub mikserem) dosypujemy mąkę, aż stanie się dość gęste i gładkie. Ciasto poprzez stosunkowo długi okres kręcenia (ok. 4 min.) staje się puszyste. Jego konsystencja musi jednak pozostać lejąca.

Solimy do smaku wodę wrzącą w sporym garnku. Ciasto wlewamy z garnuszka do wody dość cienkim strumieniem, przemieszczając garnuszek nieco nad powierzchnią gotującej się wody. Po skończeniu wylewania ciasta czekamy chwilę, aż wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię. Możemy je zamieszać łyżką sprawdzając, czy nic nie przykleiło się do dna garnka. Całość powinna się jeszcze raz krótko zagotować. Wylewamy na durszlak zawartość garnka.

Zaraz po ugotowaniu. Dokładnie otrząsamy z wody i kładziemy bezpośrednio na talerze, które zaraz potem powinny zostać napełnione zupą. Lub do wazy na zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz