wtorek, 4 września 2012

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

Ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej tortowej
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli, około 1/3 łyżeczki
• 200 g masła, zimnego
• 90 g margaryny, zimnej
• 2 - 3 łyżki zimnej wody

1 szklanka - 250 ml


Karmelizowane jabłka:

• 1,5 kg - 1,8 kg jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę, czyli twardych, np. szara reneta, antonówka, twarde papierówki)
• około 1/2 szklanki cukru (lub mniej do smaku, zależnie od tego jak kwaśne są jabłka - najlepiej je spróbować)
• sok z 1/2 cytryny
• 1 pełna łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
• 1 opakowanie budyniu wanilinowego 


Przygotowanie: 
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec lub margarynę. Zmiksować mikserem przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Formę do pieczenia posmarować grubo masłem. 


Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek podsypując mąką i oprószając mąką wałek. Ciasto może się rwać. Ciastem wyłożyć spód i boki (na około 2 - 3 cm) formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki. 

Drugą część ciasta również rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Wyciąć otwory w cieście. Aby ułatwić sobie zadanie można ciasta nie rozwałkowywać, tylko zetrzeć na tarce bezpośrednio nad jabłkami w formie. Ciasto włożyć do lodówki. 
Przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. 

Na bardzo dużą patelnię lub do dużego, szerokiego garnka wsypać cukier i wlać sok z cytryny, mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie nie mieszając podgrzewać syrop na większym ogniu przez około minutę lub do czasu aż zacznie się brązowić (uwaga: syrop będzie bulgotał i będzie bardzo gorący!). 
Wówczas wsypać jabłka i podgrzewać przez chwilę, a następnie poruszać patelnią lub garnkiem energicznymi ruchami tak aby jabłka nie przywarły do dna. Smażyć dalej przez minutę, następnie zamieszać, dodać cynamon, cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii i smażyć przez około 5 minut (jeśli chcemy aby w szarlotce były kawałki jabłek) lub dłużej, aż jabłka zaczną się rozpadać (jeśli chcemy aby w szarlotce był sam mus jabłkowy). Odstawić z ognia i wsypać budyń, wymieszać. 

Wyjąć formę z ciastem, włożyć jabłka, docisnąć. Nakryć krążkiem z ciasta lub zetrzeć na tarce ciasto bezpośrednio na jabłka (z tartym ciastem szarlotka będzie się lepiej kroiła). Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę w 190 stopniach C w środkowej części piekarnika. Jeśli pod koniec pieczenia wierzch będzie już zrumieniony, można nakryć go folią aluminiową. Po tym czasie ciasto powinno już upieczone, ale ja zwykle piekę je trochę dłużej, bo mam dość małą formę. Dopiekam w obniżonej do 180 stopni temperaturze, przez około 20 - 30 minut, na dolnej kratce piekarnika. Chcę aby spód lepiej się zrumienił. 
Wyjąć szarlotkę z piekarnika i ostudzić przed pokrojeniem. Posypać cukrem pudrem i podawać np. z lodami.
  Przepis z "Kwestia smaku".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz