czwartek, 15 stycznia 2015

Carpaccio z buraka

Składniki:
4 średnie buraki
serek kozi (miękki, może być od razu z przyprawami)
tymianek
oliwa

Sos:
2 wyciśnięte ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3 cm. skartowanego imbiru
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz. 
  2. Każdy burak połóż na oddzielnym kawałku folii ( do zawinięcia). Skrop oliwą i posyp odrobina tymianku.
  3. Buraki zawiń w folię. Połóż na blaszce i piecz w temp. 180 stopni przez ok. 1 i 1/2 godz.
  4. Wyjmij z piekarnika, rozwiń i pozostaw do ostygnięcia (najlepiej zrób do dużo wcześniej).
  5. Buraki kroimy baaaardzo cienko i układamy płasko na dużym talerzu.
  6. Tuz przed podaniem polewamy sosem ( składniki wcześniej należy wymieszać) i posypujemy pokruszonym serem. 
  7. Jako dodatek można podać mieszankę sałat. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz