4 średnie buraki
serek kozi (miękki, może być od razu z przyprawami)
tymianek
oliwa
Sos:
2 wyciśnięte ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3 cm. skartowanego imbiru
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
- Buraki obierz.
- Każdy burak połóż na oddzielnym kawałku folii ( do zawinięcia). Skrop oliwą i posyp odrobina tymianku.
- Buraki zawiń w folię. Połóż na blaszce i piecz w temp. 180 stopni przez ok. 1 i 1/2 godz.
- Wyjmij z piekarnika, rozwiń i pozostaw do ostygnięcia (najlepiej zrób do dużo wcześniej).
- Buraki kroimy baaaardzo cienko i układamy płasko na dużym talerzu.
- Tuz przed podaniem polewamy sosem ( składniki wcześniej należy wymieszać) i posypujemy pokruszonym serem.
- Jako dodatek można podać mieszankę sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz