czwartek, 15 stycznia 2015

Smażone tofu

Składniki:
1 opakowanie twardego tofu
1/4 szklanki maki ryżowej
olej do smażenia

Sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka octu ryżowego (może być jabłkowy)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka wody
1 szczypta chilli

Do podania:
2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
2 łyżki drobno posiekanego koperku
ryż


  1. Sezam upraż na suchej patelni. 
  2. Szczypiorek drobno posiekaj. 
  3. Tofu odsącz z zalewy i  wytrzyj papierowym ręcznikiem. Osuszoną kostkę tofu przekrój na 2 plastry a potem pokrój w słupki. Obtocz w mace ryżowej. Nadmiar maki dokładnie strzepnij. 
  4. Rozgrzej patelnię, wlej olej (niedużo ok. 2 łyżek). Na rozgrzany olej połóż tofu. Możesz smażyć partiami jeżeli będziesz robić podwójną porcję. Smaż z każdej strony na złoty kolor. 
  5. Usmażone kawałki zdejmij z patelni i odłóż na talerz. 
  6. Patelnię zdejmij z ognia. Poczekaj aż chwilę przestygnie i wytrzyj pozostałości tłuszczu ręcznikiem papierowym.
  7. Patelnię postaw na małym ogniu i wlej sos (składniki sosu wcześniej wymieszaj w misce). 
  8. Podgrzewaj stopniowo, czekając aż sos zacznie gęstnieć. Na tym etapie możesz spróbować (uważaj gorące) i możesz ewentualnie dodać sosu sojowego lub ostrygowego, ale nie przesadzaj. Możesz też dodać łyżeczkę słodkiego sosu chilli. 
  9. Zdejmij patelnię z ognia i wrzuć do sosu tofu. Wymieszaj tak aby sos pokrył każdy kawałek. 
  10. Wyłóż na talerz posyp uprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem. 
  11. Podaj z ryżem.
  12. Możesz wcześniej usmażyć tofu, przygotować sos, posiekać szczypiorek, uprażyć sezam. Gdy przyjdą goście wrzucisz do sosu kawałki tofu i chwile  wszystko podsmażysz aby się podgrzało.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz