1 opakowanie twardego tofu
1/4 szklanki maki ryżowej
olej do smażenia
Sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka octu ryżowego (może być jabłkowy)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka wody
1 szczypta chilli
Do podania:
2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
2 łyżki drobno posiekanego koperku
ryż
- Sezam upraż na suchej patelni.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Tofu odsącz z zalewy i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Osuszoną kostkę tofu przekrój na 2 plastry a potem pokrój w słupki. Obtocz w mace ryżowej. Nadmiar maki dokładnie strzepnij.
- Rozgrzej patelnię, wlej olej (niedużo ok. 2 łyżek). Na rozgrzany olej połóż tofu. Możesz smażyć partiami jeżeli będziesz robić podwójną porcję. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Usmażone kawałki zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
- Patelnię zdejmij z ognia. Poczekaj aż chwilę przestygnie i wytrzyj pozostałości tłuszczu ręcznikiem papierowym.
- Patelnię postaw na małym ogniu i wlej sos (składniki sosu wcześniej wymieszaj w misce).
- Podgrzewaj stopniowo, czekając aż sos zacznie gęstnieć. Na tym etapie możesz spróbować (uważaj gorące) i możesz ewentualnie dodać sosu sojowego lub ostrygowego, ale nie przesadzaj. Możesz też dodać łyżeczkę słodkiego sosu chilli.
- Zdejmij patelnię z ognia i wrzuć do sosu tofu. Wymieszaj tak aby sos pokrył każdy kawałek.
- Wyłóż na talerz posyp uprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
- Podaj z ryżem.
- Możesz wcześniej usmażyć tofu, przygotować sos, posiekać szczypiorek, uprażyć sezam. Gdy przyjdą goście wrzucisz do sosu kawałki tofu i chwile wszystko podsmażysz aby się podgrzało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz