środa, 21 lipca 2010

Rillettes z łososia

300 g filetu ze świeżego łososia
1 cytryna (sok i skórka)
130 g łososia wędzonego
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki posiekanego koperku
1 łyżka masła
3 lyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Filet z łososia myję, osuszam i układam skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skrapiam cytryną, posypuję solą i pieprzem , zawijam luźno boki folii i wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Gdy filet ostygnie, rozdrabniam go na małe kawałeczki, skórkę wyrzucam. Łososia wędzonego drobno siekam i mieszam z pieczonym. Dodaję sok i skórkę z cytryny, posiekane zioła, masło, śmietanę i musztardę. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Schładzam w lodówce. Podaję z grzankami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz