piątek, 30 lipca 2010

Sałata lodowa ze smażonymi ziemniaczkami

główka lodowej sałaty
pęczek rucoli
15 dag wędzonego boczku
4 ziemniaki
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
oliwa do smażenia
suszony czosnek, sól oraz pieprz do smaku

Sałatę lodową i rucolę rwę na kawałeczki i wrzucam do dużej miski. Jogurt mieszam z oliwą i majonezem, dodaję sok z cytryny oraz czosnek, sól i pieprz do smaku. Boczek kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni. Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam ziemniaki wcześniej obrane i pokrojone w cienkie plasterki. Smażę aż będą złociste i chrupkie. Ziemniaki wrzucam na przygotowaną salatę, na to wrzucam boczek i wszystko polewam sosem jogurtowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz