czwartek, 1 lipca 2010

Wątróbka w śmietanie

50 dag wątróbki cielęcej, może być wieprzowa
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 pomidory
kubeczek śmietany 18%
mąka do posypania
majerenek suszony
oliwa do smażenia
pieprz, sól

Wątróbkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w plasterki i obsypuję mąką. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek i smażę aż cebulka będzie jasno złocista. Przekładam cebulę na talerz. Na patelni rozgrzewam drugą porcję oliwy. Wątróbkę obsmażam z obu stron, dodaję cebulę, wszystko mieszam, przyprawiam solą pieprzem i majerankiem. Na koniec dodaję śmietanę i pomidory pokrojone w kostkę, z których wczesniej zdejmuję skórkę. Wszystko musi się razem zagotować. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz