wtorek, 29 czerwca 2010

Zapiekanka z cukinii

4 małe cukinie
15 dag sera gorgonzola
kubeczek śmietany 30%
2 jajka
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
suszony tymianek
sól, pieprz
oliwa z oliwek do smażenia

Cukinię kroję w plasterki i lekko obsmażam na patelni na 3 łyżkach oliwy z dodatkiem suszonego tymianku. Mieszam śmietanę z jajkami, dodaję posiekany czosnek, pieprz i sól do smaku. Połowę porcji cukinii układam na dnie naczynia żaroodpornego. Cukinię posypuję serem i układam kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywam drugą porcją cukinii. Dodaje jeszcze kilka gałązek tymianku i zalewam masą jajeczną. Wstawaim do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min. Podaję z grzankami. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz