wtorek, 22 czerwca 2010

Pierś z kurczaka z masłem ziołowym

4 piersi z kurczka
olej do smażenia
wykałaczki
60 g masła
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki natki pietruszki
1/2 łyżeczki szczypiorku
1/4 cytryny, skórka i wyciśnięty sok
sól
pieprz
30 g mąki
30 g bułki tartej
1 jajko

Masło mieszam z czosnkiem, pietruszką, szczypiorkiem i cytryną. Doprawiam solą i pieprzem. Formuję 4 małe wałeczki, owijam je folią i wstawiam do lodówki.
Pierś tłukę leciutko tłuczkiem na kotlety. Na każdy kawałek mięsa kładę wałeczek schłodzonego masła. Zwijam roladki i spinam wykałaczkami. Najpierw obtaczam je w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej. Przykrywam i wstawiam na godzinę do lodówki.
Smażę na głębokim tłuszczu do uzyskania złotej panierki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz