wtorek, 29 czerwca 2010

Smalczyk domowy

80 dag słoniny bez skóry (zmielonej lub pokrojonej w drobną kostkę)
20 dag boczku wędzonego (pokrojonego j.w.)
3 cebule
3 ząbki czosnku (pokrojone j.w.)
3 jabłka
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek owoców jałowca
garść suszonych śliwek/ mogą być suszone morele
1 łyżeczka majranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
mielony kminek (opsjonalnie)
2 łyżeczki soli, pieprz

Słoninę wrzucam na patelnię, dodaję listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i jałowca. Kiedy skwareczki są już koloru jasno złotego, dodaję boczek i dalej wytapiam tłuszcz. Po kilku minutach dodaję posiekaną cebulę, czosnek oraz jabłka pokrojone w drobniutką kostkę. Kiedy celula i jabłka zeszklą się, dodaję dokrojone drobno śliwki, majeranek, rozmaryn, pieprz i sól. Zdejmuję patelnię z ognia, i gdy tłuszcz lekko przestygnie, przelewam go do małych słoiczków. Czekam aż zastygnie. Samlczyk najlepiej smakuje oczywiście z wiejskim chlebem i ogórkiem kiszonym. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz