wtorek, 22 czerwca 2010

Skrzydełka w soku z winogron

20 skrzydełek z kurczaka
2 łyżki mąki
2 słodkie cebule cukrowe
1 szklanka bulionu
1 szklanka soku z zielonych wionogron
kostka czosnkowa Knorr
oliwa do smażenia
sól, pierz,

Skrzydełka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Odcinam końcówki. Doprawiam solą i pieprzem. Do foliowej torebki wrzucam skrzydełka i wsypuję mąkę. Zawiązuję woreczek i potrząsam energicznie,żeby skrzydełka pokryły się mąką. Na głębokiej patelni rogrzewam oliwę i smażę szkrzydełka aż się przyrumienią. Dodaje posiekaną cebulę i smażę wszystko mieszając. Gdy cebula się zeszki dodaje bulion i doprowadzam do wrzenia, gotuję kilka minut. Na koniec dodaję przyprawy i sok winogronowy. Trzynam patelinę na ogniu, ciągle mieszając, aż sos zmniejszy swoją objetość mniej więcej o połowę.
Danie serwuję z bagietką. Pychota! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz