środa, 23 czerwca 2010

Zupa ogórkowa

Składniki
20 dag kurzych żołądków
1 pietruszka
1 cebula
kilka kiszonych ogórków
4 łyżki masła
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 marchewka, starta na tarce
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 kubeczka śmietany 12%
4 łyżki posiekanego szczypiorku

Zagotowuję wodę i dodaję oczyszczone i umyte żołądki oraz odrobinę soli. Gotuję ok. 20 min. Dodaję pietruszkę i cebulę. Ogórki trę na tarce, odsączam zachowując sok. Na patelni rozpuszczam masło i smażę ogórki przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Do zupy dodaję ziemniaki, gotuję przez kolejną chwilę; następnie wrzucam marchewkę, przyprawy, oliwę i ogórki z patelni. Na koniec wlewam sok z ogórków. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję śmietanę i zdejmuję z ognia. Zupę podaję posypaną szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz