wtorek, 22 czerwca 2010

Śliwkowy piernik

Składniki:

100 g mąki pełnoziarnistej

150 g mąki tortowej

250 g masła

1 niepełna szklanka cukru

3 czubate łyżki miodu

3 jaja

130 ml mocnej nalewki lub wódki

4 łyżki ciemnej konfitury o wyrazistym smaku

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

50 rodzynek

100 suszonych śliwek

1 torebka przyprawy do piernika

cukier puder



W garnuszku rozpuszczam masło z miodem, cukrem, przyprawą korzenną i kakao. Pod koniec rozpuszczania dodaję rodzynki i pokrojone śliwki. Masę przestudzam i dodaję żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz konfiturę. Na koniec mieszam z pianą ubitą z białek.

Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 1 godz. W połowie pieczenia przykrywam wierz ciasta folią aluminiową, aby uniknąć przypalenia. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz