Składniki:
100 g mąki pełnoziarnistej
150 g mąki tortowej
250 g masła
1 niepełna szklanka cukru
3 czubate łyżki miodu
3 jaja
130 ml mocnej nalewki lub wódki
4 łyżki ciemnej konfitury o wyrazistym smaku
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50 rodzynek
100 suszonych śliwek
1 torebka przyprawy do piernika
cukier puder
W garnuszku rozpuszczam masło z miodem, cukrem, przyprawą korzenną i kakao. Pod koniec rozpuszczania dodaję rodzynki i pokrojone śliwki. Masę przestudzam i dodaję żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz konfiturę. Na koniec mieszam z pianą ubitą z białek.
Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 1 godz. W połowie pieczenia przykrywam wierz ciasta folią aluminiową, aby uniknąć przypalenia. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz