piątek, 20 sierpnia 2010

Skrzydełka w glazurze brzoskwiniowej

15 skrzydełek
2 łyżki oliwy do smażenia
1 mała cebula pokrojna w kostkę
2 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru
1/4 szklanki ciemnego octu balsamicznego
100 ml sosu sojowego
1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego
pieprz, sól

Skrzydełka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Oprószam solą i pieprzem. Do głębokiej patelni wlewam oliwę, dodaję cebulę i imbir. Przyrumieniam na wolnym ogniu. Dodaję ocet winny, gotuję ok. 2 min. Dodaję sos sojowy i dżem. Gotuję na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 15 min,, od czsu do czasu mieszając. Miksuję sos i ostudzam. Wkładam kurczaka do foliowego woreczka, wlewam sos i zawiązuję szczelnie woreczek. Wyciskam wcześniej powietrze z woreczka. Wkładam do lodówki na 12 godz., od czasu do czasu wygniatam woreczek. Skrzydełka wkładam do żaroodpornego naczynia razem z marynatą. Piekę ok 50 min. Podaje z ryżem. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz