środa, 25 sierpnia 2010

Mule w pomidorach

1 kg mrozonych muli - małży
2 małe szalotki lub 1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie, bez skórki
1 szklanka białego wina
sól i świeżo zmielony pieprz
grzanki czosnkowe posmarowane masłem lub oliwą
liście bazylii, natki pietruszki lub rukwii wodnej do dekoracji
przyprawa chili, oregano lub tymianek (dowolnie)

Obieram szalotki i czosnek, kroję na cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzewam oliwę aby zeszklić szalotki i czosnek. Wlewam wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję kilka minut, dodaję mule, przykrywam, zwiększam ogień i gotuję około 6 minut (od zagotowania sie sosu). Od czasu do czasu potrząsam patelnią, aby wymieszać mule.
Podaję z grzankami, maczając je w sosie pomidorowym. Posypuję bazylią, natką pietruszki lub liśćmi rukwii wodnej.
Mule można je też doprawić ostrą papryką chilli lub suszonym oregano czy tymiankiem, dodając przyprawy do gotujących się pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz