piątek, 3 września 2010

Szaszłyki drobiowe z grilla

4 piersi z kurczka

Marynata do piersi z kurczaka:
2 gałązki trawy cytrynowej
1 papryczka chilli, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
skórka i sok z połowy limonki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego
1 pełna łyżka cukru
świeżo zmielony czarny pieprz

Sos słodko - pikantny:
5 średnich i małych papryczek chilli
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka tartego imbiru
60 ml octu ryżowego
6 płaskich łyżek cukru
szczypta soli
patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Marynata : trawę cytrynową przyciąć do 1/3 wysokości, pozostawiając najgrubszą jej część, czyli bulwę. Drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.
Pierś kurczaka oczyścić z kostek i włókien, opłukać, osuszyć i pokroić na 4 podłużne paski. Kurczaka włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę.
W międzyczasie przygotować sos: papryczki chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Pozostały miąższ pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do rondelka razem z czosnkiem i imbirem. Wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Rozlać miseczek.

Nagrzać grill na maksymalną moc. Kurczaka wyjmować z marynaty i nadziewać zwijając w harmonijkę na bambusowe patyczki do szaszłyków. Szaszłyki kłaść na bardzo dobrze rozgrzanym grillu, tak aby koniec patyczków wystawał poza kratkę grilla. Grillować przez około 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami. Następnie przewrócić na drugą stronę i grillować przez około 1 - 2 minuty, aż mięso nie będzie surowe w środku. Uwaga, zbyt długie grillowanie delikatnego mięsa może je wysuszyć. Mają być soczyste i sprężyste. Szaszłyki zdejmować z grilla i maczać w sosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz