piątek, 17 września 2010

Kurczak pod pierzynką z sera koziego

4 filety z kurczka
garść pomidorków koktaliowych
15 dag twardego sera koziego
2 łyżeczki tymianku
1 cytryna
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pierz
Filety myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Przekrajam na cienkie kotlety. Posypuję solą, pieprzem i tymiankiem. Układam na dnie żaroodpornego naczynia. Polewam oliwą i sokiem z 1/2 cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki i układam na kurczaku. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Wyjmuję posypuję pomidorkami koktaliowymi przekrojonymi na pół i startym serem. Zapiekam jeszcze przez ok. 10 min. Podaję z sosem z pieczenia. Sos można zredukować gotując go przez kilka minut w garnuszku aż zmiejszy on swoją objętość. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz