piątek, 17 września 2010

Szuba

6 filetów śledziowych w oleju
1 cebula
3 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
3 średnie buraki
5 jajek
sok z cytryny
sól, pieprz,
majonez
Buraki obieram, myję, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Marchewkę i ziemniaki gotuję, a gdy ostygną, to je obieram. Jajka gotuję na twardo.
Na dnie przeźroczystego naczynia układam najpierw śledzie pokrojone w drobną kostkę. Następnie posiekaną i sparzoną cebulę. Smaruję majonezem. Następnie idą starkowane ziemniaki. Posypuję je solą i pieprzem. Smaruję majonezem i wrzucam starkowaną marchewkę. Znowu majonez, a potem starkowane buraki. Skrapiam je sokiem z cytryny zanim przykryję majonezem. Na koniec posiekane jajka i gotowe. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz