środa, 25 sierpnia 2010

Zupa warzywna z bobem

100 g świeżego bobu
1 łyżka oliwy
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1/2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki
1/2 marchewki, pokrojonej w plasterki
80 g młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
600 ml bulionu warzywnego
1 duży dojrzały pomidor, obany ze skórki, bez pestek, pokrojony w kostkę
1/2 pęczka bazylii
100 g cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
25 g drobnego makaronu, np. spaghetti lub fettuccine, połamanego
2 łyżki zielonego pesto
sól i pieprz
oliwa z oliwek do polania (opcjonalnie)

Bób nacinam ostrym nożem i obieram ze skórki. Na średnim ogniu, w garnku z pokrywką rozgrzewam oliwę z czosnkiem i cebulą. Dodaję selera, marchewkę i smażę przez 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Dodaję ziemniaki, bulion i pomidora, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gdy się zagotuje, wkłama całe łodyżki bazylii z listkami. Zmniejszam ogień, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Od czasu do czasu mieszam.
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaję fasolkę szparagową, cukinię oraz bób. Gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw, przez około 8 - 10 minut, pod koniec dodając makaron. Doprawiam w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjmuję bazylię, wlewam zupę do talerzy, do każdego dodaję po łyżce sosu pesto, ewentualnie skropiam oliwą z oliwek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz