piątek, 30 lipca 2010

Sałata lodowa ze smażonymi ziemniaczkami

główka lodowej sałaty
pęczek rucoli
15 dag wędzonego boczku
4 ziemniaki
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
oliwa do smażenia
suszony czosnek, sól oraz pieprz do smaku

Sałatę lodową i rucolę rwę na kawałeczki i wrzucam do dużej miski. Jogurt mieszam z oliwą i majonezem, dodaję sok z cytryny oraz czosnek, sól i pieprz do smaku. Boczek kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni. Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam ziemniaki wcześniej obrane i pokrojone w cienkie plasterki. Smażę aż będą złociste i chrupkie. Ziemniaki wrzucam na przygotowaną salatę, na to wrzucam boczek i wszystko polewam sosem jogurtowym. Smacznego!

środa, 21 lipca 2010

Rillettes z łososia

300 g filetu ze świeżego łososia
1 cytryna (sok i skórka)
130 g łososia wędzonego
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki posiekanego koperku
1 łyżka masła
3 lyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Filet z łososia myję, osuszam i układam skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skrapiam cytryną, posypuję solą i pieprzem , zawijam luźno boki folii i wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Gdy filet ostygnie, rozdrabniam go na małe kawałeczki, skórkę wyrzucam. Łososia wędzonego drobno siekam i mieszam z pieczonym. Dodaję sok i skórkę z cytryny, posiekane zioła, masło, śmietanę i musztardę. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Schładzam w lodówce. Podaję z grzankami. Smacznego.

Dorsz w pomidorach

filety z dorsza
3 duże pomidory
2 cebulki ze szczypiorkiem
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
3 gałązki świeżego tymianku
oliwa z oliwek

Filety smażę na patelni i przekladam na talerz. Na drugiej patelni rogrzewam oliwę, dodaję pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i lekko podsmażam. Dodaję pomidory pokrojone w kostkę, wcześniej obrane ze skórki, cukier, sos sojowy i listki tymianku, zagotowuję i gotuje przez 5 min. Na koniec dodaję usmażone wcześniej filety, mieszam i gotowe. Podaję z ziemniakami z wody. Smacznego.

poniedziałek, 5 lipca 2010

Kurczak z tymiankiem

2 piersi z kurczaka
1/2 limonki (starta skórka i wycinięty sok)
1/2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego tymianku
pieprz, sól

Piers kurczaka umieszczam żaroodpornym małym naczyniu. Do miseczki wrzucam skórkę z limonki, wlewam sok, miód, oliwę, posiekany czosnek i tymianek. Mieszam i sosem polewam kurczaka. Wstawiam na godzinę do lodówki.
Kurczaka piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45 min, przewracając co 10 min. Podaję z gotowanymi ziemniakami. Samacznego!!!

czwartek, 1 lipca 2010

Sałatka krabowa z makaronem chińskim

2 opakowania chińskiej zupki krabowej
1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
2 nieduże ogórki
1/2 niedużej cubulki
3 jajaka
1 puszka zielonego groszku (opcjonalnie)
mały pęczek koperku
majonez
sól, pieprz

Ogórki obieram, kroję w kostkę, posypuję solą i wrzucam na sitko, aby pozbyc sie nadmiaru soku. Makaron z zupek zalewam wrzątkiem, dodaję przyprawę z jednego opakowania i czekam aż makaron zmięknie. Paluszki krabowe rozmrażam i kroję w kostkę, dodaje ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, posiekana cebulkę i koperek. Jeszcze tylko majonez, sól i pieprz do smaku. Sałatkę tę można również przygotować bez makaronu. Będzie również pyszna. Smacznego!

Wątróbka w śmietanie

50 dag wątróbki cielęcej, może być wieprzowa
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 pomidory
kubeczek śmietany 18%
mąka do posypania
majerenek suszony
oliwa do smażenia
pieprz, sól

Wątróbkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w plasterki i obsypuję mąką. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek i smażę aż cebulka będzie jasno złocista. Przekładam cebulę na talerz. Na patelni rozgrzewam drugą porcję oliwy. Wątróbkę obsmażam z obu stron, dodaję cebulę, wszystko mieszam, przyprawiam solą pieprzem i majerankiem. Na koniec dodaję śmietanę i pomidory pokrojone w kostkę, z których wczesniej zdejmuję skórkę. Wszystko musi się razem zagotować. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem. Smacznego!