środa, 8 sierpnia 2012

Ciasto z owocami lata

Składniki:
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 1/2 szklanki oleju roślinnego (lub roztopionego masła)
• 1 szklanka z dużą górką mąki pszennej tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


• tekturowy pojemnik (o pojemności 500 ml) owoców: czarnej porzeczki, malin, jagód, borówki amerykańskiej, czerwonej porzeczki
• cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować prodiż, ale go nie nagrzewać. Prodiż lub tortownicę o średnicy około 24 - 28 cm posmarować masłem lub olejem. Owoce wymagające płukania - opłukać, dokładnie osuszyć. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i odstawić.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie, stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać cukier wanilinowy. Ubijać jeszcze przez około minutę i zacząć stopniowo dodawać żółtka cały czas dokładnie ubijając.
Stopniowo wąskim strumienie dodawać olej (lub roztopione i ostudzone masło) cały czas miksując, ale już niezbyt długo, przez około pół minut. Przesiać 1/3 mąki z proszkiem bezpośrednio do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do prodiża lub tortownicy, wyrównać powierzchnię, równomiernie wyłożyć owoce (najlepiej zachowując odstępy, do dużego prodiża zmieści się więcej owoców niż do mniejszej tortownicy). Zamknąć prodiż i podłączyć go do kontaktu lub wstawić ciasto do piekarnika.
Piec w prodiżu przez około 45 - 50 minut. W piekarniku przez około 40 minut (u mnie było gotowe wcześniej, po około 30 - 35 minutach). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis z "Kwestia smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz