środa, 2 lutego 2011

Cynamonowe bułeczki

Składniki:

ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki cukru
1 szklanka letniego mleka
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 roztopionego masła

nadzienie:
1 i 1/2 łyżki cynamonu
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta
oliwa do posmarowania bułeczek
roztrzepane jajko

przygotowanie:
ciasto drożdżowe: Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc.
W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.

Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie przygotować krem (przepis poniżej). Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem. Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić.

krem:
50 g serka kremowego np. Philadelphia
1/8 szklanki (25 g) roztopionego masła
1/2 szklanki cukru pudru opcjonalnie
2 łyżeczki cukieru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka soku z cytryny

Wymieszać serek, ostudzone masło i cukier puder na gładką masę. Dodać wanilię, cytrynę i ewentualnie sól i ponownie wymieszać. Polać (można przez szprycę) bułeczki po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz