wtorek, 8 lutego 2011

Krewetki smażone w cieście

150 - 200 ml jasnego schłodzonego piwa (lub wody gazowanej)
125 g mąki + 3 dodatkowe łyżki do obtoczenia krewetek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sproszkowanej chilli
sól
olej do głębokiego smażenia
300 g surowych krewetek, obranych, z ogonkiem
2 cytryny, pokrojone na kawałki Wykonanie:
Stopniowo miksować piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chili. Dodawać tyle piwa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dość gęstego, ale płynnego ciasta.
Dobrze rozgrzać olej na głębokość minimum 5 cm, obtoczyć krewetkę w mące i umoczyć w cieście, trzymając za ogonek. Strzepnąć nadmiar ciasta i zanurzyć w gorącym oleju. Jednocześnie smażyć 4 krewetki, aby temperatura oleju nie obniżyła się i ciasto nie nasączyło się zbytnio tłuszczem. Krewetki smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.
Odsączyć na papierowym ręczniku i ewentualnie posypać solą. Podawać z kawałkami cytryny i majonezem lub sosem tatarskim w oddzienej miseczce.

Przepis z "Kwestii Smakuę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz