piątek, 11 lutego 2011

Placuszki z cukinii

Składniki:
30 g mąki pszennej
sól i pieprz
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej. Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz