środa, 26 października 2011

Klopsiki szwedzkie z żurawiną

Składniki:
1 szklanka dokładnie rozdrobnionego chleba
2 i 1/3 szklanki bulionu wołowego
4 łyżki masła
1 duża bardzo drobno posiekana cebula
1 - 2 cienkie plasterki boczku, drobno zmielone lub posiekane
400 g drobno zmielonej wołowiny (np. udziec)
400 g drobno zmielonej wieprzowiny (np. łopatka)
4 jajka
1 płaska łyżka soli (lub mniej, w zależności od tego jak słony jest bulion)
1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietanki kremowej 30%
do podania: dżem z borówki lub zurawiny do mięs

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać okruszki chleba z 1/3 szklanki bulionu. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć przez 10 minut na złoty kolor. Przełożyć do miski z chlebem.
Na patelnię włożyć boczek i obsmażać przez aż się wytopi i będzie chrupiący, przełożyć do miski pozostawiając w garnku wytopiony tłuszcz.
Do miski dodać: mięso wołowe i wieprzowe, jajka, sól, pieprz, cukier, mieszankę przypraw i gałkę muszkatołową. Wymieszać dłońmi na jednolitą masę.
Nabierać po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi lepić kuleczki, układać je na desce lub tacy.
Do patelni dodać 1 łyżkę masła i na średnim ogniu obsmażać klopsiki partiami z każdej strony na brązowy kolor, przez około 6 - 8 minut każdą partię. Odkładać na talerz i dokładać na patelnię masła przed smażeniem kolejnej partii.
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody, następnie połączyć z resztą (2 szklankami) bulionu. Wlać do szerokiego garnka i zagotować często mieszając, dodać klopsiki, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 5 - 6 minut aż klopsiki będą ugotowane.
Odstawić z ognia i wymieszać ze śmietanką. Podawać z borówkami lub żurawiną.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz