środa, 26 października 2011

Barszcz biały

Składniki:
30 dag mięsa wieprzowego, opłukanego (ładne mięsne żeberka lub łopatka z kością)
1 mała pietruszka
1 średnia cebula
4 x10 cm kawałków surowej, białej kiełbasy
1 średnia marchewka
przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, świeżo zmielony pieprz
wędzonka (kawałek dobrej wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plasterki lub chudy boczek bez kości)
3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione końcem noża
sok z cytryny, do smaku
100 g gęstej śmietany 18%

Dodatki: • jajka ugotowane na twardo• biały chleb • ser biały, pokrojony w kosteczkę • chrzan

Wykonanie:
Do garnka z 3 litrami zimnej wody włożyć mięso i lekko osolić, zagotować, zszumować. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu. Dodać pietruszkę i cebulę oraz surową białą kiełbasę. Po 10 minutach gotowania kiełbasę ponakłuwać widelcem. Dodać marchewkę i przyprawy, a za 10 minut wędzonkę. Gotować jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawić solą i ostawić z ognia. Dodać czosnek oraz kilka kropli soku z cytryny do smaku. Wystudzić i zaprawić śmietaną, rozprowadzoną z kilkoma łyżkami chłodnej zupy. Podgrzać i podawać z jajkiem, plasterkami marchewki, kiełbasy, kosteczkami sera białego oraz chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu. Do barszczu polecem też podać chrzan w słoiczku. Zaostrzy on nieco smak zupy.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz