środa, 19 października 2011

Tiramisu

Składniki:
30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
50 dag mascarpone
4 jajka, w temperaturze pokojowej
4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto
2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:
Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

Przepis z "Kwestii Smaku".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz