środa, 26 października 2011

Panna Cotta kokosowa z granatem

Galaretka z granatem:
3/4 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki ciepłej wody
1/4 szklanki (60 ml) soku z granatu
2 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu
2 łyżki cukru

Kokosowa Panna Cotta:
1 łyżka żelatyny w proszku
2 łyżki ciepłej wody
2 szklanki (500 ml) śmietanki kremowej UHT 30%
1/2 szklanki (80 g) cukru pudru
1/2 szklanki (40 g) wiórków kokosowych dobrej jakości

Syrop z granatu:
1 szklanka (250 ml) soku z granatu
1/2 szklanki (110 g) cukru
1/4 szklanki ziarenek granatu

Potrzebne też będą: 4 filiżanki, każda po 125 ml

Przygotowanie:
Galaretka z granatem: Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlać sok z granatu, dodać ziarenka z granatu oraz cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści w gorącym soku (nie zagotowywać). Galaretkę wlać do 4 natłuszczonych (delikatnym olejem roślinnym) filiżanek. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około 1/2 - 1 godzinę.
Kokosowa Panna Cotta: Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z wodą. Odstawić na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlać śmietankę, cukier puder i wiórki kokosowe, mieszać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie zagotowywać). Dodać namoczoną żelatynę i mieszać przez około 3 minuty, aż całkowicie rozpuści się w gorącej śmietance. Ostudzić i wlać do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około 2 - 3 godziny.
Syrop z granatu: Do rondelka wlać sok z granatu, wsypać cukier i na średnim ogniu mieszać aż się rozpuści. Gotować przez około 8 minut, aż syrop zgęstnieje. Lekko ostudzić i wymieszać z ziarenkami granatu.
Desery wyłożyć na talerzyki (w razie potrzeby obkroić nożem przy samym brzegu filiżanki). Podawać z ciepłym syropem i ziarenkami granatu.

Pzrepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz