wtorek, 27 września 2011

Bitki z indyka

Składniki:
600 g fileta z indyka
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 bulionetka drobiowa Knorr rozpuszczona w 750 ml wrzątku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
curry
125 ml śmietanki 12% do zup i sosów
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz

Mięso pokroić w plastry. Każdy plasterek przekroić jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka.Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dodać do mięsa.Całość zalać bulionem, doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz curry i dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz