wtorek, 13 września 2011

Cydr domowy

Składniki:
5 kg jabłek
ok. 10 l wody
1 kg cukru
5 cytryn
łyżeczka imbiru suszonego/1-2 cm plaster świeżego

Jabłka pokroić (ze skórką i gniazdami nasiennymi, bez ogonków), zmiksować (u mnie w malakserze), wlać do dużego, kamiennego (lub innego...) garnka i dolać ok. 3l wody po czym odstawic naczynie przykryte gazą na 7 dni. Mieszać rano i wieczorem. Po tym czasie przecedzic przez gazę, resztę miazgi odcisnąć, zmieszac z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wycisniętym z tych cytryn oraz dodać imbir. Całość dopełnić wodą do 10l i przelac do butli lekko zakorkowanej na 24 godz (przelałam do garnka, zakryłam nie całkiem szczelnie pokrywką). Po tym czasie cydr przesączyc, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową (lub mocne plastikowe/gumowe). Można pić po tygodniu, ale najlepszy będzie po kilku miesiącach.

Przepis z "Coś niecoś"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz