sobota, 17 września 2011

Kalmary

Składniki:
1 filiżanka (150 g) mąki ryżowej
2 łyżeczki przyprawy chilli
sól morska
olej roślinny do głębokiego smażenia
10 gałązek kolendry
1/2 kg kalmarów, oczyszczonych
2 białka jajek, lekko ubite

Wykonanie:
Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, chilli i sól.
Rozgrzać olej w garnku (nie więcej niż do 3/4 wysokości) i delikatnie włożyć kolendrę (olej może pryskać). Smażyć przez 10 sekund aż będzie chrupiąca. Wyjąć na ręcznik papierowy.
Kalmary zanurzyć w białkach i obtoczyć w mącznej mieszance. Strzepnąć nadmiar mąki, np. na sitku. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Kalmary wkładać partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Podawać posypane chrupiącą kolendrą, z frytkami, z sosem aioli oraz solą morską.

Robiąc domowe frytki najpierw obsmażamy je krótko w gorącym oleju, wyjmujemy, później smażymy kolendrę, następnie kalmary a na koniec jeszcze raz dosmażamy frytki, tym razem dłużej, w niższej temperaturze.

Wersja sosu aioli z domowym majonezem:
4 ząbki czosnku
1 żółtko
sól, pieprz
250 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać żółtko, doprawić solą oraz pieprzem i zmiksować. Nie przerywając miksowania, cienkim strumyczkiem wlewać oliwę z oliwek i miksować tak jak majonez. Dodać kilka kropli soku z cytryny i sos wymieszać.


Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz