wtorek, 13 września 2011

Naleśniki czekoladowe

Składniki:
50 g masła
50 g ciemnej czekolady
1 szklanka (250 ml) mleka
1 płaska łyżka kakao
2 jajka
1/2 szklanki cukru
150 g mąki pszennej

Wykonanie:

Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy.
Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki.
Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Pierwszy naleśnik smażyć na natłuszczonej patelni (np. masłem), później nie jest to konieczne.

Naleśniki podajemy z bitą śmietaną i owocami. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz