wtorek, 13 września 2011

Frittata trzy sery

Składniki:
6 jaj
250g pieczarek
100g boczku wędzonego
150g startego żółtego sera
50g dobrej, twardej fety
2 łyżki mascarpone
2 łyżki bułki tartej
duży pomidor, pokrojony w cieniutkie plasterki
2-3 łyżki zieleniny (pietruszka, koperek, rzeżucha)
2 szczypty ostrej, czerwonej papryki
2-4 szczypty gałki muszkatołowej
sól, biały pieprz.

Wykonanie:
Pokrojony w paseczki, boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni do chrupkości - przekładamy na ciepły talerz.Pieczarki trzemy lub kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię (na której smażyliśmy boczek), lekko solimy i smażymy do momentu aż, po odparowaniu wody, będą lepić się do patelni.
Do pieczarek dodajemy boczek. Podsmażamy wszystko razem przez ok. 5 minut. Mascarpone rozcieramy na gładką, jednolitą masę z jednym jajkiem. Następnie dodajemy pozostałe jajka i lekko ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy przestudzone pieczarki z boczkiem i garść startego, żółtego sera i bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku papryką, gałką muszkatołową, pieprzem, odrobiną soli.
Masę warzywno-jajeczną przelewamy na wysmarowaną oliwą, formę (o średnicy 28-30cm) i posypujemy resztą żółtego sera. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry pomidora, fetę pokrojoną w cienkie plasterki (ew. startą na tarce) oraz lekko przesiekaną zieleniną. "Zapiekankę" wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, z włączonym termo-obiegiem.Frittata najlepsza jest na ciepło, jednak po wyjęciu jej z piekarnika, lepiej jest odczekać ok. 5 minut aż lekko przestygnie - będzie się wtedy lepiej kroić i nie rozleci się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz