wtorek, 27 września 2011

Kotleciki z kurczaka i cukinii

Składnikina kotleciki:
2 filety z kurczaka (ok. 400 g)
2 małe cukinie
80 g startego na dużych oczkach sera żółtego (może być np. gouda wymieszana pół na pół z parmezanem)
1 jajko
sól,
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
kilka posiekanych listków bazylii (lub szczypta suszonej)

Sos:
1/2 szklanki majonezu
1/6 szklanki słodkiej śmietanki 30%
2 łyżeczki mleka
sok z z cytryny (do smaku)
1 łyżka cukru pudru
sól (niekoniecznie, tylko do smaku)

Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą i odstawić na chwilę, żeby cukinia puściła sok. Następnie dokładnie ją odcisnąć i wymieszać ze zmielonym mięsem z kurczaka, roztrzepanym jajkiem i serem żółtym. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Na rozgrzany na patelni olej łyżką nakładać porcje masy, formować kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać gorące, z przygotowanym z podanych składników sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz