sobota, 27 października 2012

Jabłko w cieście

Składniki (6 sztuk):
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju

180g mąki
1 jajko
70ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego


Nadzienie:
6 małych jabłek
6 łyżeczek masła orzechowego
+ cynamon


Mleko, lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i zostawić rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, wbić jajko i wlać wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę. Na końcu wlać łyżeczkę oleju i jeszcze przez chwilę zagnieść ciasto, powinno już lepiej odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie podsypać blat mąką, wyciągnąć ciasto i rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 5mm. Podzielić nożem na 6 części.


Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek, tak żeby było półkole. Na jedną połówkę jabłka nałożyć łyżeczkę masła orzechowego i dokleić do niego drugą połówkę. Tak przygotowane jabłko położyć na środku ciasta i zlepić ze sobą jego rogi na wierzchu. Posmarować mlekiem i posypać cynamonem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej jabłka. Teraz nagrzać piekarnik na 180 st. C, w tym czasie ciasto jeszcze trochę podrośnie, piec 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz