czwartek, 25 października 2012

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:
3 jajka
puszka tuńczyka
1/2 puszki kukurydzy
200 g żółtego sera
2 średnie cebule
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
pieprz, chili

Cebulę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na wrzątek i zaczekać, aż się ponownie zagotuje. Wtedy odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. W miseczce wymieszać majonez z musztardą i doprawić pieprzem i chili.

Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:
  • połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
  • białko - starte na tarce, na grubych oczkach
  • połowa sosu majonezowo - musztardowego
  • cebula
  • tuńczyk
  • reszta sosu majonezowo - musztardowego
  • kukurydza
  • reszta żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
  • żółtka pokruszone

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz